miercuri, 16 noiembrie 2016

Exprimarea emotiilor




Ce inseamna o emotie? Este o tulburare, o agitatie trecatoare provocata de ceva din exterior. Majoritatea emotiilor noastre provin din asteptarile noastre. Sunt prezente deoarece nu stim sa iubim. Ce inseamna corpul emotional? Totalitatea emotiilor si  reactia lor in corp ca fiind ceva diferit de noi insine. Majoritare sunt emotiile negative dar putem gasi si emotii pozitive. Evenimentele negative din trecut sunt inscrise in corpul emotional si ne fac sa percepem si sa reactionam la evenimentele din prezent prin prisma emotiilot vechi si neprocesate. Astfel prezentul devine distorsionat si numai seamana cu ce este el in realitate.                                                                                                        

Sa luam cateva exemple de exprimare obisnuita a emotiilor: sa mananci si sa bei din cauza unei frustrari, manifestari sau reactii cauzate de furie: reflectam si asteptam un moment bun pentru a clarifica situatia cu persoana respectiva, spumegam de furie, ignoram si refulam furia ca si cum nu s-a intamplat nimic, plangem, facem curatenie, ne agatam disperati de munca noastra, stam bosumflati, facem sport extrem, radem, acuzam direct sau la telefon persoana in cauza sau cea mai des intalnita metoda, aceea de a-ti varsa naduful pe o alta persoana, in engleza se numeste dumping. Astfel, exista multe metode de a-ti exprima o emotie. Cele mai rele sunt cele in care nu faci nimic sau cand pretinzi ca nu te deranjeaza, pe scurt, inseamna sa iti inghiti emotiile. Aceasta duce de multe ori la greutate .


Din fericire, exista si moduri benefice de a-ti exprima emotiile:
1. sa identifici emotia, sa stii ce se intampla
2. sa accepti responsabilitatea pentru acea emotie
3. sa exprimi ceea ce simti persoanei in cauza



Extras: ASCULTA-TI CORPUL, prietenul tau cel mai bun de pe pamant!  LISE BOURBEAU









sâmbătă, 24 septembrie 2016

Psihologia culorilor - minighid vestimentar pentru oameni de cariera

             
                   

Culorile sunt omniprezente in viata noastra, cu toate acestea, noi constientizam prea putin motivele pentru care ne plac sau displac anumite culori. Ele reprezinta un aspect important in constructia unei imagini profesionale de succes si in transmiterea mesajelor catre cei din jurul nostru. Alegerea culorilor potrivite tenului si in concordanta cu mediul in care ne desfasuram activitatea influenteaza perceptia celorlalti fata de noi, precum si propriul sine.


Culorile in nuante inchise sunt cele mai potrivite mediului de afaceri dar este recomandat de specialisti asortarea lor cu nuante deschise, pastel.


Mecanismele din spatele recomandarilor anumitor culori in functie de culorile naturale ale fiecarei persoane sunt complicate si interesante in acelasi timp. In literatura internationala de specialitate exista nenumarate studii facute din toate punctele de vedere, inclusiv teoria feng-shui.


Mesajele transmise de culori sunt percepute subconstient, chiar daca alegerea lor si mesajul sunt transmise constient. In mediul de afaceri, si nu numai, mesajele transmise de culori sunt intarite si sustinute de materialele textile si de croielile pieselor vestimentare.


Recomandarile facute de specialisti se bazeaza pe nuante intense, pastelurile fiind folosite in cantitati mici si moderate deoarece mesajul lor este unul cald si prietenos, fara autoritate. Asadar:
Albul reprezinta ordine, curatenie, educatie, echivalentul unei minti clare, ordonate si antrenate.
Negrul este elegant, solemn, puternic si dominant.
Rosul transmite curaj, aventura, senzualitate. Este recomandat celor care sustin seminarii sau tin discursuri. In spatiul de lucru  se foloseste cu masura.
Violet si Visiniu sunt culori regale si elegante, exprima grandoare si bogatie intelectuala si comportamentala si nu materiala.
Maroul reprezinta stapanire de sine, naturalete si putere. Cei care poarta aceasta culoare sunt considerati calzi si prietenosi.
Griul reprezentativ mediului de afaceri, indica inteligenta, spirit conservator, eleganta si siguranta de sine.
Albastrul indica sinceritate, liniste, stapanire de sine, incredere. In nuante inchise, este recomandat a fi purtat la interviuri, intrucat bleumarinul este asociat cu loialitatea si increderea.
Verdele este asociat cu sentimentul de liniste, siguranta si relaxare.
Portocaliul este recomandat in doze mici, deoarece este puternic, exotic, cald.
Galbenul introdus cu masura, reprezinta veselie.
Rozul creeaza sentimentul de calm, cordialitate, sinceritate. Poate parea paradoxal, dar barbatii care poarta aceasta culoare sunt siguri de ei si de masculinitatea lor.
Sfat: cand doriti sa folositi o anumita culoare si sunteti nesiguri de mesajul transmis, faceti analogie cu natura si cu varietatea de sentimente, gusturi si impresii pe care aceasta vi le transmite.
 

 Extras: Succesul detaliilor  - Mihaela Berciu
             Tinuta pentru succes - Mihaela Berciu
sursa foto
     

marți, 13 septembrie 2016

Fizica cuantica si procesul imbatranirii

 Din perspectiva fizicii cuantice, realitatea este un loc misterios si magic. In planul fizic al vietii noastre predomina timpul si spatiul, iar entropia, declinul si imbatranirea sunt cursul normal al evenimentelor, dar nu sunt si caracteristici ale realitatii cuantice. Lumea cuantica este matricea creatiei, lumea invizibila unde e proiectat si asamblat vizibilul. Principiile fizicii cuantice, in cinci puncte principale sunt:
  1. Pe taramul cuantic nu exista obiecte fixe, doar posibilitati
  2. Totul este intretesut si inseparabil - totul este Unu
  3. Salturile cuantice sunt caracteristici ale taramului cuantic. Un salt cuantic este abilitatea de a te misca dintr-un loc in altul al spatiului sau timpului, fara a trebui sa treci prin nici un timp sau spatiu intermediar
 4. Una dintre legile fizicii cuantice este Principiul Incertitudinii, care afirma ca un eveniment este, in acelasi timp, si particula (materie) si unda (energie). Intentia ta este cea care te face sa vezi o particula sau o unda
 5. In lumea cuantica este necesar un observator, pentru a crea un eveniment. Inainte de a fi  observata, o particula subatomica exista doar ca o particula virtuala; toate evenimentele sunt virtuale, pana in clipa cand sunt observate

Propriile noastre sisteme corp/minte sunt si ele o expresie a aceluiasi camp cuantic care exista peste tot in univers. Asadar, putem aplica aceste principii cuantice la modul in care ne privim corpul si imbatranirea. Reformulate in termenii corpului nostru biologic. acestea ar fi:
1. Noi nu suntem, pur si simplu, corpul fizic care ne identificam din obisnuinta. Starea noastra esentiala este un camp de posibilitati infinite
2. Corpul nostru este inseparabil Una cu intregul univers. Cand suntem perfect sanatosi sau intregi, ne simtim extinsi. Devenim constransi, numai cand avem un disconfort, sau o boala. Aceasta vine dintr-un sentiment de separare
3. Suntem capabili sa facem salturi cuantice in perceptie si interpretare. Cu aceste salturi cuantice putem modifica nu numai experienta corpului fizic, ci chiar si structura sa. Corpul nostru fizic este capabil de salturi cuantice, de la o varsta biologica la alta, fara a trebui sa treaca prin toate varstele intermediare
4. Corpurile noastre sunt, simultan, material (ca particula) si nematerial (ca unda). Putem alege sa ne simtim corpul ca forma fizica, fie ca retea de energie, transformare si inteligenta
5. Inainte de a ne decide ce varsta biologica alegem sa experimentam, noi suntem toate varstele biologice posibile. Noi suntem cei care decid ce varsta biologica vrem sa fim

Daca alegem sa ne vedem ca pe entitati fizice, separate de orice altceva, renuntam la sansa de a inversa procesul de imbatrinire. Daca suntem capabili de a ne vedea pe noi insine ca pe un camp de posibilitati , intim legat de toate celelalte, apar noi oportunitati. Cu aceasta modificare putem castiga o intelegere complet diferita a sistemului corp /minte in care locuim, a lumii pe care o percepem si a esentei fiintei noastre.

Faptul de a ne vedea corpul in perspectiva fizicii cuantice, ne deschide noi moduri de a intelege si de a trai experienta corpului si a fenomenului de imbatrinire. Esenta practica a acestei noi intelegeri este ca fiintele umane pot intineri. 
   
Autorii acestor randuri  sunt: DR. DEEPAK CHOPRA  medic in medicina Ayurveda si cel care a deschis drumul medicinii integrate, redefinind notiunea de vindecare, astfel incat sa includa trupul, mintea, spiritul si DAVID SIMON medic neurolog si expert Ayurveda, medicina care isi are radacinile in India straveche.

Extras: INTINERESTE SI TRAIESTE MAI MULT  - 10 pasi pentru a opri imbatranirea
                                                                                                       

marți, 6 septembrie 2016

Arta de a ramane tanar





De-a lungul timpului, oamenii au visat sa fie nemuritori si sa gaseasca elixirul tineretii. Totusi, imbatranirea este legata foarte mult de atitudine. Spre deosebire de alte organisme, noi suntem capabili sa influentam toate procesele corpului nostru folosindu-ne de minte. Gandurile noastre au puterea sa ne faca bolnavi sau sanatosi, tineri sau batrani. De indata ce apar primele riduri,dureri genunchi, subtiere par, rostim in sinea noastra: imbatranesc. Acest gand creeaza dorinta de a ne conserva energia, de a deveni cat mai putin activi. Insa, nu ne dam seama ca noi am facut posibile aceste semne prin regim alimentar necorespunzator, sedentarism si lipsa elanului tineresc pentru viata.

Ne scurtam viata prin folosirea necorespunzatoare a puterilor psihologice. Procesul de imbatranire are loc din cauza felului cum il anticipam in subconstient. Perioada cruciala este varsta cuprinsa intre 40-50 ani. In aceasta perioada este bine sa dam atentie speciala igienei si conditiei pielii, parului, mainilor, picioarelor si unghiiilor, flexibilitatii genunchilor, muschilor si starii generale a corpului. Miscari usoare, postura dreapta, flexibilitate , abdomen plat, ochi limpezi si stralucitori sunt calitatile fizice ale persoanelor neafectate de batranete.

Memoria este un minunat dar al naturii. Amintirile angreneaza emotiile si acestea, in special cele pozitive, pun hormonii fericirii  - endorfina - la munca. Gandurile noastre pozitive si emotiile actioneaza precum elixirul tineretii, de aceea noi putem folosi gandurile si emotiile pentru a da inapoi ceasul nostru biologic.

Orientarea constanta catre sanatate si tinerete nu numai ca intarzie imbatranirea, ci poate sa aduca tineretea inapoi.  Intelepciunea antica continea multe proverbe despre pastrarea tineretii si a sanatatii. Am selectat si enumerat cateva:
1. Iubiti-va asa cum sunteti.
2. Nu fiti invidiosi pe nimeni.
3. Daca nu va place felul in care sunteti, faceti schimbari in viata voastra.
4. Mania, insultele si critica de sine si fata de altii sunt foarte daunatoare sanatatii voastre.
5. Daca luati o decizie, actionati ca atare.
6. Ajutati-i cu bucurie pe cei saraci, bolnavi si in varsta.
7. Nu va ganditi niciodata la boli, varsta inaintata sau moarte.
8. Dragostea este cel mai bun remediu impotriva bolii sau imbatranirii                                                   9. Lacomia, avaritia si inabilitatea de a trece peste slabiciuni va sunt inamici.                                     10. Ingrijorarea va face sa parasiti aceasta lume.
 11. Frica si coruptia sunt cele mai rele pacate.
 12. Cea mai buna zi din viata voastra este cea de azi.
 13. Cel mai bun oras este cel in care va simtiti  norocos.
 14. Cea mai buna ocupatie este cea pe care o indragiti.
 15. Pierderea sperantei este cea mai mare greseala.
 16. Cel mai mare dar pe care il puteti primi sau darui este dragostea.
 17. Sanatatea este cea mai mare avere.

 Pentru a trai mult si a fi sanatos, trebuie sa fim mai voiosi in viata de zi cu zi. Nu este un lucru pe care il putem invata cu ajutorul cuiva. Trebuie sa il invatam singuri.
   


  extras: -  Cum sa traim 150 de ani - MIKHAIL TOMBAK
  foto

duminică, 4 septembrie 2016

Mic ghid de auto-vindecare

                         

              Ce este o boala? Milioane de doctori si oameni de stiinta de-a lungul vremurilor s-au straduit sa afle misterele si originea bolilor. Nimeni nu poate oferi la ora actuala un raspuns exact la aceasta intrebare. In general, numim boala reactia corpului nostru impotriva a ceva ce interfereaza cu functionarea sa normala. Un organ care nu functioneaza bine  va influenta negativ alte organe si sisteme cu care lucreaza impreuna (circulator, nervos,limfatic). Se considera boala, reactia mecanismelor de aparare ale corpului menite sa ne mentina sanatosi. Ele ne dau semnale de alarma cand dereglarile isi fac aparitia. De aceea e bine sa ascultam ceea ce ne comunica corpul nostru. Un lucru important: nu tratati bolile ca si cum ar fi cei mai mari dusmani ai vostri.Intr-un fel, ele ne obliga sa mergem spre un stil de viata mai sanatos.

             Metoda de auto-vindecare
           Natura ne-a inzestrat pe fiecare din noi cu o farmacie excelenta, avand medicamente impotriva tuturor bolilor pe care le putem avea. Sarcina noastra este sa invatam cum sa le folosim. Procesul de auto-vindecare are doua faze. In prima faza ne relaxam muschii, in a doua pornim un program de vindecare in subconstient menit sa porneasca procesul de auto-vindecare.

            Faza 1 - relaxarea
            Pe o saltea sau patura moale intindeti-va pe spate. Mainile sa fie intinse de-a lungul corpului cu palmele indreptate spre exterior si degetele usor arcuite, picioarele intinse in afara, capul intins pe o parte, gura deschisa, limba impinsa in dintii superiori si ochii inchisi pentru o mai buna concentrare. Respirati calm si egal si incercati sa fiti calm. De obicei, dureaza 2 pana la 5 minute sa atingem starea totala de relaxare.

            Faza a 2-a-  auto-vindecarea
            Celulele din corpul nostru au o capacitate mentala de baza asemanatoare unui copil mic. Vizualizati organul cu probleme,  deschideti comunicarea cu el si concentrati-va pentru a-i da un ordin. Ordinul trebuie sa fie exprimat clar si decisiv, ca si cum a-ti incerca sa corectati comportamentul copilului vostru indragit. Odata indeplinita prima faza ne imaginam ca ne uitam inauntru inimii si vedem o mica flacara in ea - sursa iubirii si a conservarii energiei. Imaginati-va ca flacara creste, umple toata inima si apoi se imprastie in tot organismul din cap pana in picioare. Spuneti-va incet,<fiecare respiratie ma aduce mai aproape de curatarea totala. Lumina corpului meu este energia vindecatoare> Daca stiti un anume loc cu o umflatura  sau inflamatie, puneti mana dreapta pe acel loc si imaginati-va cum lumina vindecatoare este emisa dintr-un centru al palmei si topeste nodulul.

           Acesta este doar un exemplu. Toti avem multa imaginatie si putem sa dezvoltam un scenariu individual de vindecare. Puteti alege orice ora pentru sesiuni de auto-vindecare, dar cel mai bine e sa faceti aceste lucruri cand nu e nimeni prin preajma pentru a nu va deranja. Daca va place muzica linistita, puteti asculta pentru un efect relaxant.  In acest fel, putem influenta toate organele bolnave si sistemele. Metoda presupune recunoasterea faptului ca suntem responsabili pentru anumite probleme de sanatate. In cazul bolilor genetice aceasta metoda nu functioneaza.


          Extras: Cum sa traim 150 de ani  MIKHAIL TOMBAK
          sursa foto
       

miercuri, 10 august 2016

Poveste terapeutica pentru schimbarea tiparelor comportamentale la adolescenti



                                                         



 Unul din principalele motive pentru care parintii isi aduc copiii si adolescentii la terapie este acela ca-si doresc ca acestia sa-si modifice comportamentele deranjante: furt, minciuna,pipi in pat, abuz de droguri, agresiune s.a. Aceste tulburari de conduita pot afecta relatiile cu parintii, fratii, colegii, profesorii si aduc nefericire atat copilului cat si celor din imediata lui apropiere. Una dintre metodele potrivite pentru a schimba tipare comportamentale sunt povestile vindecatoare care au adesea un impact puternic pentru copii si adolescenti. Urmatoarea poveste descrie diverse strategii de confruntare si depasire a fricii.


                                                          Confruntarea cu temerile


Charlie auzise o poveste pe care nu stia daca sa o creada sau nu. Doar ca elevii marinari de pe vasul de panze pareau sa creada ca vasul isi avea propria stafie. Povestile cu stafii sunt pentru copii, se gandea Charlie, nu pentru adolescenti. 

Toata viata, lui Charlie ii placusera vapoarele si marea. Privea cu invidie vapoarele care treceau pe ocean. Le privea in reviste,citea carti despre navigatie si desena vapoare pe copertile manualelor, in loc sa fie atent in clasa. Se alaturase grupului Micilor Marinari ( care erau un fel de pioneri cu un interes special pentru vapoare si navigatie) imediat ce fusese destul de mare pentru asta, si acum se afla pe aceasta veche corabie cu panze pentru o saptamana de antrenament obtinuta drept cadou de Craciun de parintii lui.

Cu multi ani in urma, potrivit povestii pe care Charlie tocmai o auzise, un batran lup de mare innebunise in timp ce se afla la treaba cocotat pe catargul cel mare. Orice alt marinar care era trimis sa-l schimbe in post se pomenea atacat de batran. Intr-una din incaierarile care au urmat, batranul lup de mare a cazut din varful catargului si a murit. Stafia lui, spuneau oamenii, inca mai bantuie in partile de sus ale velelor, atacand pe oricine se aventura sa urce singur pe catarg. Din intamplare, avusesera loc cateva accidente cu marinari care cazusera de pe catarg, fiind suflati de pale de vant neasteptate sau pentru ca auzisera sunete stranii si ingrozitoare printre vele, asemanatoare cu strigatul cuiva care cadea mortal, se spunea. In consecinta, niciun membru al echipajului nu voia sa urce singur in postul de observatie. Intotdeauna urcau cate doi sau cate trei. Era o regula nescrisa.

Intr-o dupa-amiaza tarzie, in timp ce se apropiau de port, cerul s-a acoperit de nori in lumina pala a apusului. Vantul urla printre panzele sasului. Valuri uriase loveau ambarcatiunea cu violenta si capitanul a ordonat ca toti marinarii sa iasa pe punte. Trebuiau sa stie cam pe unde se aflau si Charlie a fost trimis in varful catargului. Pentru ca ceilalti membri ai echipajului erau ocupati cu pregatirile pentru intrarea in port, nu a avut de ales decat sa urce singur. Agatandu-si hamul de siguranta de catarg, a inceput ascensiunea. Vantul ii zbiciua hainele, catargul se legana din ce in ce mai tare pe masura ce el urca, iar in minte avea numai povestile despre batranul lup de mare. Inima ii era plina de frica. Poate ca nu era nici o stafie, se gandea, dar povestile contin intotdeauna un dram de adevar. Poate era o corabie ghinionista. Constiinta faptului ca hamul lui de siguranta era prins bine nu-i usura temerile. Frica de a cadea si a muri asemenea lupului de mare refuza sa-l paraseasca.

Ce sa fi facut? Putea cobori, dar neascultarea ordinelor era o treaba serioasa pe o corabie si se gandea ca avea sa devina tinta batjocurilor tuturor incepatorilor cand ajungeau in port. Nu avea nici  o alternativa, nimeni nu era liber pentru a-l insoti, nu avea cum sa ocoleasca situatia inspaimantatoare. Nu, si-a spus Charlie in sinea lui, e ceva ce trebuie sa fac, si sa o fac singur. In timp ce urca singur pe parama si cu bagare de seama, gandurile despre stafie nu-i mai dadeau pace. Daca aluneca de pe franghie? Daca se prabusea si murea? Daca acolo sus il astepta o stafie sau doar ghinionul corabiei?

Inca o data a verificat daca hamul era legat bine. A privit in sus spre postul de observatie si a inceput sa se gandeasca ce bine va fi de el cand va ajunge acolo. A anticipat calmul si pacea sosirii in port. Si-a amintit sentimentul de succes si beatitudine pe care-l avusese cand ajunsese in postul de observatie in compania altora, in timpul unor zile mai linistite din timpul calatoriei. Cu aceste ganduri in minte, a inceput sa uite de stafie, cel putin pentru o vreme.

Cand gandurile despre batranul lup de mare si intrebarile despre adevarul povestilor i-au aparut din nou in minte, inima i-a fost iarasi cuprinsa de frica. Dar Charlie invatase ceva: daca se gandea la siguranta si fericirea de a fi in postul de observatie, daca-si anticipa sosirea, daca-si dadea seama ca avea sa fie cea mai inalta persoana de pe vas pe care parintii si prietenii o vedeau atunci cand aveau sa acosteze, descoperea ca frica incepea sa cedeze din nou.

Velele fluturau sub el. Daca-si pemitea sa-si imagineze asta, aproape putea simti cum o stafie incearca sa-l doboare. Nu stia daca franghiile vibrau din cauza vantului turbat sau din cauza fricii lui. Nu, s-a gandit, nu e o stafie, si a inceput din nou sa se gandeasca la siguranta pe care o va simti cand va ajunge in postul de observatie. In timp ce urca, punctul de observatie se apropia din ce in ce mai mult. A decis sa nu priveasca inapoi si sa nu se gandeasca la ce s-ar fi intamplat daca ar fi cazut, ci sa se gandeasca la cat de bine avea sa se simta cand ajungea acolo in varf. Cand in sfarsit a pus piciorul in postul de observatie, a avut un sentiment de usurare si bucurie.

Probabil, povestea noastra s-ar putea sfarsi aici, dar nu asa se termina in realitate. Charlie a vazut ceva ce nimeni altcineva nu a vazut si nu putea vedea de pe puntea de dedesubt... si sigur nu era o stafie. Si-a pus binoclul la ochi pentru a se asigura inca o data. Acolo, plutind nemiscat in departare, era un container imens de metal si pe jumatate scufundat care evident cazuse de pe un pachebot. Charlie a strigat in semn de avertisment, capitanul a ordonat carmaciului sa schimbe cursul, iar corabia - impreuna cu tot echipajul - a fost salvata.

Charlie a devenit un erou. Nu numai ca salvase corabia, dar, de asemenea, invinsese mitul despre stafia batranului lup de mare care cauta sa distruga orice catarator singuratic in drumul catre varful catargului - il rapusese pentru sine, dar si pentru ceilalti. Dupa aceea a devenit un membru propriu-zis al echipajului, aratandu-le noilor incepatori cum sa urce singuri in postul de observatie fara sa se teama de stafia batranului lup de mare. Nu e vorba doar despre masuri de siguranta si despre a urca pas cu pas, le spunea, ci de directia in care-ti indrepti gandurile. Priveste inainte, imagineaza-ti unde vrei sa ajungi, gandeste-te la cum va fi cand ajungi si stafia nu te va mai deranja.

Si, inca ceva, stii ca povestea care se spune acum la bordul corabiei e diferita? Se spune ca, atunci cand au ajuns in port la sfarsitul calatoriei lui Charlie, stafia a sarit de pe corabie si nu s-a mai auzit niciodata de ea.

extras: 101 povesti vindecatoare pentru copii si adolescenti George W. Burns
sursa foto:

miercuri, 3 august 2016

Poveste terapeutica pentru gestionarea doliului la copii



 

        Sunt situatii neprevazute si nefericite in viata unui copil, atunci cand pierde pe cineva foarte apropiat. Copii reactioneaza diferit de adulti. In saptamanile care urmeaza decesului cuiva drag, unii copii sufera sau cred ca persoana respectiva inca mai traieste. Negarea pe termen lung a mortii poate duce la complicatii emotionale. Daca copilului ii e teama sa mearga la inmormantare este de preferat sa nu fie fortat. In schimb poate fi ajutat sa-si aminteasca de persoana draga in alt fel: privitul unui album cu fotografii,  amintirea unor momente frumoase  petrecute impreuna, ascultarea unor povesti. Sa permitem copiilor sa-si exprime sentimentele de doliu si suferinta. In asemenea momente este potrivit sa le spunem copiilor urmatoarea poveste:

        Intotdeauna e trist cand moare cineva drag noua. Prima data cand Bill a trecut prin asta a fost cand Peticel, cainele lui, a murit. Fusese mai mult decat un caine pentru Bill. Fusese prietenul lui inca de cand isi putea aduce aminte. Fusese langa el mai mult timp decat sora lui, Janet, si era intotdeauna langa el, chiar si cand cel mai bun prieten al lui Bill, Troy, nu putea fi alaturi de el.
   
        Peticel se juca cu Bill oricand voia. Isi punea tacut capul in poala lui cand voia sa vorbeasca despre unele din lucrurile pe care  nu le discuta niciodata cu nimeni altcineva. Peticel statea acolo, maraind intre tatal sau si Bill, cand tatal se supara pe el. Nu era nici o indoiala ca acel catel era cel mai bun prieten al lui si ca fusese intotdeauna asa.

       Totusi, Peticel imbatranea. Blana ii devenea mai gri si se tara incet pana la usa pentru a-l intampina cand venea de la scoala, in loc sa sara in sus, cu labele pe pieptul lui Bill si incercand  sa-l linga pe fata. Tata il dusese de cateva ori la veterinar in ultimele cateva luni si de data asta tata se intorsese singur acasa. I-a explicat ca veterinarul spusese ca era mai bine sa il adoarma pe Peticel.

      Bill stia ca asta insemna ca Peticel era mort, dar nu voia sa creada. Stia ca Peticel era batran. Nu mai era ca inainte, dar cumva Bill se asteptase - si voise - ca prietenul sau patruped sa fie intotdeauna acolo. A incercat sa-si retina lacrimile, dar nu a putut. Mama lui l-a imbratisat si a spus:
      - E in regula. Tu l-ai iubit pe Peticel si el pe tine. E in regula sa fii trist.

      Bill a adormit plangand in acea seara. De fapt, a plans asa de mult, incat nu dormise aproape nici o secunda. A doua zi la scoala era ametit si, probabil, nu a auzit nici macar un cuvant din ce spunea profesoara. Nu a vrut sa se joace cu colegii la pranz sau dupa scoala. Nu putea sa se gandeasca decat la Peticel.

      S-a pomenit intrebandu-se daca nu cumva  fusese o greseala. Putea tata sa-i dea vesti gresite? Daca Peticel se insanatosise inainte ca veterinarul sa-l adoarma? Ar trebui sa mearga la veterinar sa verifice? Stia ca speranta aceasta nu era realista, dar nu voia sa accepte faptul ca Peticel nu avea sa se mai intoarca niciodata acasa.

     Acum, daca l-ai cunoaste pe Bill, sunt sigur ca ti-ar placea. E un copil dragut, departe de a fi furios, dar in acele zile au fost momente cand tipa la sora sau la parintii sai daca ii cereau sa faca ceva - si apoi se scufunda in ganduri de disperare si tristete. Cateodata i se parea nedrept. De ce sa moara Peticel, cand el fusese un prieten asa de bun si nu facuse niciodata rau nimanui?

    Treptat - fara ca Bill sa-si dea seama - a inceput din nou sa asculte unele din lucrurile pe care le spunea profesoara lui si sa joace cu mingea de fotbal in pauza de pranz.

    Cand tatal lui a zis pentru prima data:  Putem sa luam un alt catelus, era ultimul lucru pe care si-l dorea Peticel. Nu mai putea exista un al doilea Peticel. Dar, cu trecerea timpului, s-a gandit ca poate ar fi dragut sa aiba un alt caine. Nu avea sa fie la fel, dar un catelus putea face cam ce facea si Peticel inainte. In plus, putea umple golul resimtit de Bill de la moartea lui Peticel.

     La un moment dat, mama lui l-a imbratisat si a spus: Toate sentimentele pe care le incerci de la o vreme sunt ceea ce simtim toti cand pierdem pe cineva drag noua. Stiu ca nu te simti bine si as vrea sa le pot face sa dispara din sufletul tauSuferinta, tristetea si mania sunt o parte din modurile in care noi ne adaptam la pierderea unei persoane iubite. Trecem prin aceste emotii si apoi continuam sa privim inainte. Ne simtim tristi, apoi trebuie sa gasim ceea ce ne ajuta sa fim bucurosi din nou.

    Desigur, Bill nu l-a uitat niciodata pe Peticel si ma indoiesc ca-l va uita vreodata. Cu toate acestea, Bill a invatat ca mai erau o gramada de lucruri de care se putea bucura fara Peticel; apoi, cand si-a dorit cu adevarat, parintii i-au adus un nou catelus. De vreme ce blana noului catelus e fara pete, Bill ii spuse Fara-Petic. Acum, deasupra biroului sau e prinsa fotografia lui Fara-Petic, alaturi de cea a lui Peticel.

extras: 101 povesti vindecatoare pentru copii si adolescenti - George W. Burns
sursa foto:

luni, 25 iulie 2016

Rolul metaforei in terapia psihologica





        Va amintiti cum era in copilaria voastra cand un parinte sau bunic va citea cate o poveste care va trimitea intr-o calatorie in lumea fantastica? Din vremuri imemoriale, povestile,legendele si parabolele au fost metode eficiente si favorite de a comunica informatia si de a impartasi lectii importante ale vietii. A fost odata ca niciodata... cuvintele acestea seamana cu o inductie hipnotica, o invitatie la calatoria intr-o lume a imaginatiei, in care realitatea poate fi suspendata si invatarea poate fi sporita.


       Povestile au multe din caracteristicile importante ale comunicarii eficiente:
1. sunt interactive
2. educa prin atractie
3. scurtcircuiteaza rezistenta
4. trezesc si hranesc imaginatia
5. dezvolta abilitati de rezolvare a problemelor
6. creeaza posibilitati pentru indeplinirea obiectivelor
7. invita la o luare a deciziilor independenta


      Cu mult  timp inainte ca stramosii nostri sa inceapa sa picteze in pesteri, batranii au transmis povestile oamenilor mai tineri. Poate una dintre cele mai vechi si mai vii povesti poate fi gasita in legendele aborigenilor australieni. In acest fel batranii modelau idei, credinte,moralitatea si comportamentul unei intregi culturi, generatie dupa generatie. Pe parcursul timpului si in toate culturile, povestile au fost folosite ca forma de comunicare si educatie eficienta. Noi, ca specie, am folosit povestile pentru a ne explica lumea si originile ei. Daca istoriile noastre despre viata se bazeaza pe teologia creationista posibil sa ne traim vietile cu teama de iad si cu dorinta de a ajunge in rai. Daca povestile noastre despre lume au ca subiect interconexiunea dintre toate fiintele vii de pe planeta, posibil sa ne ducem viata cu blandete si respect pentru pamant si fiintele lui. Daca suntem crescuti cu povesti despre animozitatea si ostilitatea dintre religii si culturi, s-ar putea sa fim mai inclinati catre conflicte cu vecinii si sortiti unei vieti hranite cu ura.
      Puterea povestilor de a comunica eficient explica de ce ele sunt,si au fost, mediul de comunicare preferat al lui Iisus si Buddha care nu au tinut prelegeri,ci au folosit parabole.


      Fie pentru a  invata, fie pentru a ne distra, tanjim dupa povesti. Cumparam carti, citim povesti de fictiune sau adevarate,mergem la teatru,balet si la opera pentru a retrai opere clasice care au supravietuit secolelor. Tinerii privesc povestile cantecelor actuale, incadrate in videoclipuri. Povestile sunt o parte integranta a vietii, ele sunt cauza existentei limbii, religiei, stiintei si culturii noastre. Ne insotesc pe tot parcursul vietii din leagan si pana in mormant. Asa cum spunea unul din personajele lui Salman Rushdie in Ultimul suspin al Maurului: Cand murim, tot ce ramane sunt povestile.


 extras: 101 povesti vindecatoare pentru copii si adolescenti-folosirea metaforelor in terapie
             George W. Burns

 foto


       





 

joi, 30 iunie 2016

Care este profilul inteligentei tale?

  



Ideea ca avem multe inteligente a fost dezvoltata minutios de dr. Howard Gardner,in cartea sa fundamentala Frames of Mind. Astfel a identificat sapte <cadre> sau tipuri de inteligenta. Fiecare inteligenta are o radacina neurologica adica o regiune discreta a creierului care o coordoneaza. Fiecare dintre inteligente este relativ independenta si poate fi modelata sau combinata cu altele, in functie de necesitatile de trai ale unui individ. Dr. Gardner a constatat ca fiecare om are un <profil intelectual> distinct. Desi a recunoscut ca savantii nu vor putea intocmi vreodata o lista a tuturor inteligentelor umane, a identificat un numar de sapte de baza:



      - lingvistica, abilitatea de a te exprima bine in scris si in vorbit, invata usor gramatica, sintaxa, vocabularul si limbile straine. Cei inzestrati cu aceasta inteligenta sunt scriitori. poeti, avocati, profesori, savanti
      - muzicala, abilitatea de a recunoaste si a utiliza timbrul,tonalitatea si ritmul. Oamenii acestia invata usor muzica si pot sa cante din voce, la un instrument, sa compuna sau toate trei
      - logico-matematica, abilitatea de a construi siruri lungi de rationamente, de a face calcule mentale complicate si de a intelege si utiliza abstractiuni. Pot fi matematicieni sau fizicieni
      - spatiala, abilitatea de a recunoaste si manipula mental forme, de a crea imagini mentale si de a percepe precis lumea vizuala. Acesti oameni pot fi artisti, sculptori, arhitecti, inventatori sau mari jucatori de sah
      - chinestezica, aceasta inteligenta isi are radacinile in miscarile corpului si cuprinde coordonarea fizica, reflexele bune si indemanarea in manevrarea obiectelor. Acesti oameni pot fi buni inotatori, dansatori, actori sau sportivi profesionisti
      - interpersonala, se refera la cei care se pricep la oameni, stiu sa ii <citeasca>, observand fara efort, starea, motivatia si temperamentul. Au multa empatie si pot fi asistenti medicali, terapeuti, lucratori sociali, doctori, lideri religiosi sau politici
      - personala, aceasta inteligenta inseamna o cunoastere profunda a sinelui. Acesti oameni sunt in armonie profunda cu propriile emotii si folosesc aceasta cunoastere pentru a-si  intelege comportamentul. Ei pot fi scriitori, psihologi sau actori
     


Dupa publicarea Frames of Mind, Gardner a adaugat a opta inteligenta, cea naturalista, abilitatea de a utiliza cunostintele despre lumea naturala in rezolvarea problemelor. Cei care poseda aceasta inteligenta pot fi bucatari sau fermieri.

extras: EXERCITII PENTRU CREIER  Robert Goldman, Ronald Klatz, Lisa Berger
sursa foto

luni, 27 iunie 2016

De cate calorii psihologice ai nevoie zilnic?






     
Eric Berne, fondatorul analizei tranzactionale a definit stroke-ul - caloria psihologica - ca fiind o unitate de recunoastere. Orice tranzactie (mesaj sau comunicare) reprezinta un stroke. Intr-o traducere aproximativa din limba engleza pot insemna mangaiere sau lovitura.


Stroke-urile pot fi
- verbale si nonverbale ( cuvinte,ton voce, privire)
- pozitive si negative (complimente, critici)
- conditionate si neconditionate (pentru ceea ce face persoana si pentru ceea ce este)
Acest tipuri se pot combina:
- stroke verbal, pozitiv, neconditionat: te iubesc
- stroke nonverbal, pozitiv, neconditionat: un salut facut cu mana
- stroke nonverbal,negativ, neconditionat: pumnul ridicat amenintator
- stroke verbal, pozitiv, conditionat: ai facut o treaba buna
- stroke verbal, negativ, conditionat: nu faci nimic bun niciodata
- stroke nonverbal, pozitiv, conditionat: o imbratisare oferita unei persoane care te-a ajutat
- stroke nonverbal, negativ, conditionat: o palma primita dupa ce ai spus ceva unei persoane
- stroke verbal,negativ, neconditionat: te urasc
Cercetarile au aratat ca intre a primi un stroke pozitiv, a primi unul negativ si a nu primi nici un stroke cel mai rau lucru este ultimul. Concorda cu bine cunoscuta expresie: iubeste-ma,uraste-ma dar nu ma uita! Eric Berne spune ca oamenii au o foame constanta de calorii psihologice similara foamei de hrana care daca nu este satisfacuta duce la tulburari, patologie sau chiar deces.


Pentru a intelege mai bine notiunea de calorie psihologica, Rene de Lassus a inventat un asa numit strokoscop in care interactiunile noastre sunt evaluate pe o scara de la 1 la 50:
mersul prin multime / 2 cal. psih.
o privire scurta / 3 cal. psih.
un scurt contact / 4 cal. psih.
darea sau primirea unei informatii / 5 cal. psih.
salutul / 7 cal. psih.
o strangere de mana / 10 cal. psih.
o privire aspra / 11 cal. psih.
o privire blanda / 12 cal. psih.
o observatie / 13 cal. psih.
o cearta scurta / 15 cal. psih.
un suras / 17cal. psih.
un compliment / 20 cal. psih.
o palma / 21 cal. psih.
darea sau primirea unei lovituri/ 23 cal. psih.
o imbratisare / 25 cal. psih.
un sarut / 30 cal. psih.
o mangaiere / 33 cal. psih.
o conversatie lunga / 35 cal. psih.
o disputa importanta / 40 cal. psih.
intimitatea nonsexuala / 50 cal. psih.
Aceste valori sunt orientative si pot fi contestate. Astazi, iti propun sa iti alcatuiesti propriul tau strokoscop. Cate calorii consumi tu zilnic pentru bunastarea ta psihologica si emotionala?


Rene de Lassus













vineri, 17 iunie 2016

Mic dictionar de psihologie partea II

 



            JOCOTERAPIE sau ludoterapie, terapie folosita in medicina psihiatrica care ajuta  la resocializarea bolnavilor mintali si consta in jocuri (de indemanare,de competitie etc.)
            JUCARE DE ROLURI, tehnica de grup,destinata invatamantului si formarii participantilor.


           LABILITATE componenta instabila a personalitatii,atentia si afectivitatea sunt foarte nestatornice.
           LOGOREE palavrageala incoercibila.



          MALITIOZITATE placerea rautacioasa de a face rau.
          MANIE stare de excitatie psihomotorie si de exaltare psihica asociata cu logoree,euforie si turbulenta.
          MASOCHISM perversiune sexuala caracterizata prin placerea erotica extrasa din suferinta.


          NARCISISM iubire de sine excesiva.
          NARCOANALIZA metoda de investigare a psihismului prin injectarea intravenoasa  a unui narcotic.Se utilizeaza cu acordul pacientului.
         NEUROLEPTIC medicament care se administreaza pentru simptome cum sunt agitatia, delirul sau halucinatia.



          OBSESIE preocupare intelectuala sau afectiva care asediaza constiinta.
          OLIGOFRENIA  insuficienta a dezvoltarii intelectuale.
          ORTOFONIE  ansamblu de tratamente destinate sa corecteze tulburarile vocii, vorbirii si a limbajului oral si scris.



          PARAFILIE perversiune sexuala adica: fetisism,  travestismul, exhibitionismul, sadismul, masochismul, pedofilia, zoofilia, voyeurismul.
          PARANOIA psihoza cronica a carei caracteristica este un delir sistematizat,clar, coerent, logic.
          PATOLOGIC stare a ceea ce este morbid.
          PERCEPTIE EXTRASENZORIALA cunoastere directa,independenta de caile senzoriale normale.



          RAPTUS manifestare brusca si irezistibila care impinge un om la o actiune cu consecinte uneori tragice: fuga,sinucidere,omor.
          REFULARE mecanism psihologic inconstient de aparare al Eului, prin care sentimentele amintirile si impulsiile neplacute sunt mentinute in afara campului constiintei.
       


          SADOMASOCHISM complex de impulsii agresive dirijate contra semenului (sadism) si contra propriei persoane (masochism) care exista la unul si acelasi individ.
          SALATA DE CUVINTE alterare a limbajului specifica schizofreniei.
          SCHIZOFRENIE stare patologica definita printr-o ruptura de contact cu lumea inconjuratoare, retragerea din realitate si prin gandirea autista.
          SISMOTERAPIE, electrosoc.


         TEATROTERAPIE, joc dramatic spontan, utilizat in scop terapeutic, cu copii sau cu adultii care prezinta tulburari de caracter - psihodrama.
         TERAPIE FAMILIALA, psihoterapie colectiva care se adreseaza bolnavului  si membrilor familiei cu care acesta convietuieste.
         TRICOTILOMANIE, tic care consta in smulgerea parului.


         VERBIGERATIE  palavrageala incoerenta si interminabila a unor psihopati.


         ZOOFOBIE frica de animale.  
         ZOOPSIE halucinatie vizuala in care bolnavul vede fiare hidoase,serpi,paianjeni,care il ingrozesc, este frecventa in alcoolismul cronic.


          Extras: DICTIONAR DE PSIHOLOGIE- LAROUSSE   
          sursa foto:









       


       


           






       
       



























































miercuri, 8 iunie 2016

Nevoi relationale

 Omul este o fiinta sociala, ne-a spus Aristotel in antichitate. Maxima lui se referea la faptul ca omul traia in cetate, in colectivitate. Mai tarziu, la jumatatea secolului al-XX-lea, Maslow ne vorbeste despre nevoia de apartenenta care ii determina pe oameni sa se alature. sa traiasca in comunitati, sa se asocieze in organizatii. Piramida lui Maslow este un concept construit de psihologul american pentru a descifra motivatiile care stau la originea actiunilor umane.

Aceasta contine 5 tipuri de nevoi specifice, fiecarui tip ii corespunde un etaj al piramidei.
Pe primul nivel, cel mai de jos, sunt asezate nevoile fiziologice: de hrana, apa, adapost.
Nivelul al doilea corespunde nevoilor ce tin de siguranta si securitate personala: nevoia de a nu fi agresat si apoi siguranta financiara a unui trai cel putin decent.
Nivelul al treilea se refera la nevoi sociale, de apartenenta: in forma restransa este familia, partenerul de viata, colegii apropiati sau confidentii iar in forma extinsa sunt organizatiile profesionale, grupuri religioase, echipe sportive s.a.
Nivelul al patrulea reprezinta nevoia de recunoastere sociala: increderea in sine, respectul de sine. Lipsa lor poate favoriza in timp aparitia sentimentului de inferioritate.
Ultimul nivel al cincilea este destinat dezvoltarii personale, autorealizarii: implinirea potentialului am putea spune, placerea de a calatori, de a picta, de a invata o limba straina s.a

In afara acestor nevoi, Richard Erskine a mai descoperit aproape de zilele noastre, nevoile relationale, el fiind si fondatorul psihoterapiei integrative al carui nume il poarta. Acest set de nevoi relationale se cere satisfacut mai intai in familie prin interactiuni cu parintii, bunicii si alte persoane semnificative din viata copilului, mai tarziu cu colegii, profesorii, grupul social largit. Acestea nu sunt necesare doar in perioada copilariei, sunt componente ale relatiei, ele sunt prezente in fiecare zi a vietii noastre. Cele mai frecvent identificate sunt in numar de 8 dar exista mult mai multe. Cand una sau mai multe dintre aceste nevoi nu sunt satisfacute pot aparea: sentimente de insatisfactie, senzatie de gol, tristete, resemnare, agresivitate, furie, stari de nervozitate.
                                                       
                                                             

Cele 8 nevoi relationale sunt:
  • nevoia de securitate reprezinta sentimentul care te face sa fii vulnerabil dar si in armonie cu celalalt. Poate fi considerata un sentiment de acceptare totala si protectie. Ex: situatiile cand parintii isi jignesc in mod constant copiii: esti un prost, bleg, nu esti bun de nimic sau sefii sau profesorii spun: incompetentilor, idiotilor, vitelor s.a. in aceste situatii nevoia de securitate nu este satisfacuta.
  • nevoia de reciprocitate este nevoia de confirmare a unei experiente similare traite:
    am aceleasi gusturi si interese ca si tine, stiu cum e sa ingrijesti persoane imobilizate la pat, inteleg prin ce treci tu acum. Specific acestei nevoi este confirmarea si impartasirea.
  • nevoia de acceptare, adica sa ai pe cine sa te bazezi: partener, parinti, frati, bunici, mentori sau prieteni. Reprezinta necesitatea de a fi acceptat de o persoana de incredere pe care te poti baza.
  • nevoia de validare inseamna ca esti apreciat ca persoana, iti recunoscute meritele, calitatile, curaj, indrazneala. De validare avem nevoie in orice imprejurare si la orice varsta: acasa, la serviciu, intre colegi, in societate. Una din marile greseli ale parintilor este ca nu-si valideaza suficient copiii: sa le aprecieze reusitele, emotiile, trairile. La randul nostru e important sa-i validam pe cei din jurul nostru.
  • nevoia de impact, adica sa poti spune clar ceea ce doresti iar celalalt sa reactioneze intr-un mod dorit de tine. Ex: mami as vrea sa-mi citesti o poveste inainte de culcare, as vrea sa-mi raspunzi la telefon atunci cand te caut etc.
  • nevoia de initiativa a ta sau a celuilalt, apare atunci cand salutam, cand asteptam sa fim alesi sau alegem. Este necesar ca persoana respectiva sa se simta validata si importanta in cadrul relatiei interpersonale.
  • nevoia de exprimare a iubirii, se manifesta prin recunostinta, liniste, multumire sau facand ceva pentru celalalt prin gesturi sau verbal. Este o nevoie primordiala care este satisfacuta inca din viata intrauterina prin cuvinte de alint si mai tarziu prin imbratisari. In orice relatie interpersonala avem nevoie de ea: copii-parinti, elevi-profesori, copii-bunici, intre frati, rude, colegi.
  • nevoia de autodefinire este nevoia de a-ti cunoaste si exprima propria unicitate celorlalti si de a primi recunoastere si apreciere pentru acest lucru. De multe ori ii fortam pe cei din jurul nostru sa se poarte sau sa se imbrace intr-un anumit fel fara sa tinem seama de preferintele lor crezand ca le facem un bine. Ex: sa nu te mai vad imbracat asa, tunde-te ca toata lumea, te-ai machiat prea strident etc. Insatisfactia continua a acestei nevoi duce mai tarziu la nesiguranta in luarea deciziilor. Multi tineri termina o facultate si nu profeseaza pentru ca nu le place si nu au nici o chemare. Ajung sa nu stie ce isi doresc, ce le place si cine sunt ei cu adevarat.

     Bibliografie: Richard Erskine si Rebecca Trautmann -Metode pentru o psihoterapie integrativa-
     











joi, 2 iunie 2016

Mic dictionar de psihologie partea I







           AGORAFOBIE teama nejustificata,uneori insotita de vertij pe care o au unele persoane atunci cand se gasesc in locuri publice,in spatii largi descoperite
           ALIENARE MINTALA nebunie,tulburare a spiritului care face imposibila viata sociala
           ANGOASA neliniste dusa la extrem,frica irationala


          BOALA LUI ALZHEIMER forma de dementa presenila caracterizata prin deteriorare
mentala,tulburari de limbaj,dificultati in executarea miscarilor coordonate si in recunoasterea
perceptiva
          BOALA LUI PARKINSON afectiune nervoasa caracterizata prin tremuraturi generalizate
hipertonie musculara si aspect impietrit al fetei


          CICLOTIMIE dispozitie care evolueaza,fazic, intre veselie si tristete
          CLASTOMANIE impulsie morbida de a distruge, este o tendinta patologica intalnita la persoanele cu deficienta intelectuala sau la alienati
          COMPLEXUL LUI OEDIP sentimente care decurg din atasamentul erotic al copilului fata de parintele de sex opus


          DEFULARE actiune de aducere in constiinta a ideilor si tendintelor refulate
          DELIR dezordine a gandirii care face ca fapte imaginare sa fie luate drept fapte reale


         EGOCENTRISM tendinta de a face din sine centrul universului. Este normal la copii pana la 6 -7 ani
          EGOISM iubire de sine excesiva ba chiar exclusiva


          FABULATIE relatare imaginara prezentata ca reala
          FARMACODEPENDENTA dependenta fizica si/sau psihica fata de un drog utilizat initial
in scop terapeutic
          FETISISM deviatie sexuala care se manifesta prin atasament erotic fata de un obiect sau fata de una din partile corpului  semenului


           GANDIRE DEREALA sistem de gandire in dezacord cu realul si logica,se dezvolta in
schizofrenie
          GERONTOLOGIE studiere a conditiilor si consecintelor batranetii
          GREGARISM tendinta de a se aduna, de a trai in grup                                                

 
          HALUCINATIE percepere,de catre un subiect in stare de veghe,a unui obiect care nu exista 
in realitate
          HOSPITALISM ansamblu de tulburari grave,psihologice si corporale,generate la sugari de o sedere prelungita in mediul spitalicesc


         IDEI DE PERSECUTIE convingere a unui subiect care se crede expus relei-vointe a anturajului sau
        INCONSTIENT ansamblu de procese care actioneaza asupra conduitei, dar care scapa constiintei


        INTARIRE actiune produsa de un agent intaritor,cum este hrana sau o aprobare,avand drept
efect consolidarea unui anumit comportament
        INTOARCERE CONTRA PROPRIEI PERSOANE,mecanism de aparare al Eului care consta in raportarea la propria persoana a sentimentelor provocate de altii

extras: dictionar de psihologie LAROUSSE
sursa foto:











sâmbătă, 28 mai 2016

Boala psihica

 Psihopatologia este o disciplina cuprinsa intre psihologie si psihiatrie, avand ca obiect - fenomenele psihice morbide. Ea studiaza modul in care o persoana isi pierde libertatea interioara devenind un alt fel de fiinta umana - o fiinta a anormalitatii. Bolnavul psihic este o persoana desprinsa partial sau total de realitatea lumii. El este proiectat fie la periferia lumii, fie in afara lumii sau intr-o lume a realitatii irationalului, o lume interioara. Lumea bolii psihice are un caracter inchis intors catre sine, o lume stranie si de neinteles pentru ceilalti.

In evolutia ideilor referitoare la boala psihica s-au inregistrat o suita de opinii si atitudini de-a lungul timpului,au fost date definitii clinice dar au persistat intrebarile Ce este nebunia? si Ce este persoana nebunului? Societatea adopta o anumita atitudine fata de nebuni, care poate lua trei aspecte: atitudinea nespecialistilor, atitudinea mass-media, atitudinea specialistilor.

Atitudinea nespecialistilor, pentru ei nebunul este straniu, de neinteles, da impresia ca traieste in alta lume.

In afara de acest sentiment apare teama, intoleranta, respingerea izolarea.

Atitudinea mass-media este cea care confectioneaza imaginea sociala a nebuniei. Societatea asociaza nebunia cu violenta, ambele fiind irationale.

Atitudinea specialistilor, in acest sens se disting doua curente de opinii:
- psihiatria clinica traditionala considera nebunia  -  boala psihica, iar nebunul  -  bolnav mintal, fiind tratat ca atare.
- antipsihiatria considera nebunia o constructie artificiala a psihiatriei iar persoana nebunului, o victima a psihiatrilor.

Atitudinea bolnavilor. In marea lor majoritate, ei simt si traiesc intr-un mod penibil, dureros schimbarea naturii lor, a raporturilor cu lumea, cu societatea. Exemplificare: experienta penibila-  nevroze, experienta dureroasa, sfasietoare-  depresii, melancolie, situatie de marginalizare, excludere sociala -  alcoolism, toxicomanii, o stare de apasare tensionala interioara in cazul situatiilor conflictuale si al complexelor, ca pe o confruntare directa cu o lume ostila pentru paranoici, izolare morala si sociala represiva in cazul persoanelor cu inversiune sexuala.

Extras: "Tratat de psihopatologie" - Constantin Enachescu

sâmbătă, 21 mai 2016

Cine este si cu ce se ocupa psihoterapia integrativa Erskine!



La inceput a fost CUVANTUL in psihoterapie. Primul psihoterapeut al umanitatii a fost Socrate considerat si primul filozof al antichitatii. Cel de-al doilea psihoterapeut, Freud intemeietorul psihanalizei. Apoi au aparut ceilalti. Din cele mai vechi timpuri oamenii au fost preocupati sa-si inteleaga conditia umana: de ce fac ceea ce fac, puteau sa o faca altfel? de ce? cum? Primii care au descris functionarea umana au fost profetii din biblie si dramaturgii greci. Psihologii au aparut mult mai tarziu si psihoterapeutii dupa si mai mult timp.

Psihoterapia integrativa este una dintre cele mai recente scoli de psihoterapie.Termenul integrativ se refera la o sinteza completa de teorii si metode de psihoterapie afectiva, comportamentala, cognitiva si corporala. Se mai refera si la procesul de integrare a personalitatii: unificarea aspectelor respinse, ignorate sau nerezolvate ale sinelui intr-o personalitate coerenta. O importanta capitala se acorda conceptului de relatie terapeutica si in contact. Nevoia de relatie este o experienta importanta in motivatia comportamentului uman, iar contactul este mijlocul prin care e satisfacuta aceasta nevoie.

Cum ma poate ajuta psihoterapia integrativa?
Ea se adreseaza oamenilor aflati in fata unor momente dificile din viata care au creat in ei: trairi emotii sau comportamente pe care acestia nu si le-au dorit. Este o forma de tratament creata dupa model medical, nu include medicamente, ajuta oamenii sa depaseasca dificultatile de natura emotionala, relationala, psihologica.

Ce este scenariul de viata?
Este planul nostru de viata detaliat facut din copilarie, intarit de parinti, justificat de evenimentele ulterioare si culminand cu o alternativa aleasa - Eric Berne. Parintii au o importanta majora deoarece ii transmit copilului mesaje pe baza carora el isi formeaza concluziile despre sine, ceilalti si viata. Demersul terapeutic urmareste abordarea sistemica a individului pe mai multe niveluri: emotional, comportamental, mental, corporal, interpersonal, spiritual. Si mai presus de toate, obiectivul general al terapiei consta in obtinerea echilibrului interior, liniste launtrica, indiferent de cat de grava va fi situatia EU VOI FI BINE, voi invata si voi creste cu fiecare experienta.


Sursa: Psihoterapia integrativa practica- Richard Erskine, Janet Moursund

Sursa [foto].

vineri, 13 mai 2016

Diferente intre consultanta psihologica si psihiatrica


Oamenii fac confuzii frecvente intre consilierea psihologica, psihoterapie, dezvoltare personala, psihiatrie.

Din dorinta de a clarifica aceste domenii, voi expune pe scurt cu ce se ocupa fiecare:
Consilierea psihologica este un proces de asistenta, problemele abordate sun putin severe: crize de dezvoltare, probleme familiare, impas existential s.a. Rezultatele obtinute se refera la: schimbarea comportamentala, dezvoltarea capacitatilor de adaptare, decizionale, imbunatatirea relatiilor interpersonale, dezvoltarea potentialului clientului. Procesul este intensiv si de scurta durata.

Psihoterapia este un proces complex de lunga durata care se ocupa de reducerea sau eliminarea unor simptome, de reconstructia personalitatii. Este o forma de tratament care nu include medicatia. Interventia terapeutica este de profunzime. Se ocupa de procesele inconstiente si experientele refulate.

Cui se adreseaza?
- persoanelor cu manifestari psihopatologice acute datorate unor situatii stresante exceptionale:
catastrofe naturale, accident grav, victima unui abuz violent, expatrierea, decesul unei persoane dragi etc. In aceste conditii apar: anxietatea depresia, insomnia etc.
- persoanelor cu dificultati de: integrare, relationare, emotionale, celor cu imagine de sine
fragila, instabila, cu tulburari nevrotice: depresive, anxioase, fobice, obsesiv-compulsive etc.
- persoanelor cu tulburari psihosomatice: ulcer, hipertensiune arteriala, dermatite, sindrom colon iritabil etc.
- persoanelor cu dependente (alcool, tutun, droguri, jocuri noroc)
- persoanelor  cu tulburari sexuale
  • persoanelor cu probleme in cuplu sau in cadrul familiei
  • copiilor care au tulburari: de invatare, comunicare, alimentare, de comportament, deficit de atentie s.a

Dezvoltarea personala este potrivita celor care vor sa se autodepasesca sa aiba avantaje in relatiile cu ceilalti, cu mediul, in cariera, cu sinele. Se lucreaza cu partea constienta a mentalului adica ce cunoaste omul despre el insusi cat si cu partea inconstienta a mintii, lucruri necunoscute de constiinta. Este o terapie pentru oameni normali care vor sa-si pastreze sanatatea, bunastarea. Se practica individual si mai ales in grup.


Psihiatria este o ramura a medicinii. Se adreseaza persoanelor cu tulburari de sanatate mentala care afecteaza sever viata pacientului si capacitatea sa functionala. Tratamentul este medicamentos.
Se adreseaza celor cu:
- tulburari de personalitate: paranoida, schizoida, borderline, histrionica etc. asa numitii psihopati. Acestor pacienti le poate fi utila psihoterapia in anumite situatii.
- psihoze (schizofrenie, tulburari delirante, tulburari ale dispozitiei afective etc.) sunt considerate cazurile cele mai grave de tulburare mentala. In perioada de remisiune a bolii se poate folosi si psihoterapia in completarea tratamentului psihiatric.

Sursa photo

joi, 5 mai 2016

Tulburari de personalitate

Reprezinta un model durabil de experiente si comportamente care afecteaza modul de a gandi, de a simti, relatiile cu ceilalti,controlul impulsurilor, avand consecinte asupra functionarii zilnice a persoanei. Conform DSM-5 exista urmatoarele tipuri :

TULBURAREA DE PERSONALITATE ANTISOCIALA
Este caracterizata prin manipulare, inselatorie, insensibilitate si ostilitate ca si prin iresponsabilitate, impulsivitate si asumare de riscuri.

TULBURAREA DE PERSONALITATE BORDERLINE
Persoanele de acest tip sunt instabile afectiv, au comportament impulsiv, sunt dependente emotional si au relatii conflictuale, prezinta comportamente spectaculoase ex: se automutileaza, iau supradoze.

TULBURAREA DE PERSONALITATE SCHIZOTIPALA
Persoanele care prezinta aceasta tulburare au modificari la nivelul perceptiei si gandirii, pot fi superstitiosi sau preocupati de fenomene paranormale, sunt anxiosi in situatii sociale, au prieteni foarte putini sau deloc, afectivitate redusa.

TULBURAREA DE PERSONALITATE EVITANTA
Este caracterizata de teama sociala. Personele afectate ocolesc activitatile si ocupatiile care implica contactul social de teama criticilor sau a lipsei de aprobare din partea celorlalti. O parte dintre persoanele care sufera de atac de panica sau cu anxietate generalizata prezinta aceasta tulburare.

TULBURAREA DE PERSONALITATE OBSESIVO-COMPULSIVA
Cei care au aceasta tulburare sunt perfectionisti, inflexibili, se pierd adesea in detalii uitand esentialul. Unii au dificultati in a renunta la obiectele vechi, evita sa imparta sarcini de lucru altora, sunt foarte stricti in cheltuirea banilor, sunt foarte retinuti in relatiile sociale.

TULBURARE DE PERSONALITATE NARCISICA
Aceste persoane prezinta sentimente de grandoare, au o nevoie de aprobare si admiratie covarsitoare din partea celorlalti,de obicei o completa lipsa de empatie si dificultati in crearea de relatii intime, exploateaza pe ceilalti in atingerea scopurilor sale, asteapta tratamente speciale, invidiosi, aroganti, prezinta paranoia usoara sau moderata.

Extras: GHIDUL DSM-5 PENTRU CLINICIANUL INTELIGENT - JOEL PARIS

Andreea Groza, 16 ani

Buna! Ma numesc Groza Andreea, am 16 ani si sunt din Galati. In urma cu un an nu aveam incredere in mine, imi era teama ca toate persoanele la care tin vor pleca din viata mea si faceam atacuri de panica din care nu stiam cum sa fac sa ma controlez sa ma calmez, dar cu ajutorul doamnei psiholog Racheleanu am depasit aceste probleme. In 4 luni de sedinte am trecut peste aceste probleme.

Doamna Racheleanu m-a invatat cum sa ma calmez cand fac un atac de panica,m-a invatat sa am incredere in mine si sa nu ascult vorbele lumii ca sunt grasa, m-a invatat ca cine pleaca din viata mea nu m-a iubit niciodata si nu merita sa plang si ma invatat sa fiu puternica.

Am facut multe joculete care m-au calmat si m-au ajutat foarte mult si ma ajuta si in prezent! Doamna Racheleanu m-a ajutat sa nu intru in depresie dupa ce am pierdut o persoana foarte importanta din viata mea. M-a ascultat, a fost langa mine si mi-a sters lacrimile si, cel mai important, m-a ajutat sa-mi revin si sa gandesc pozitiv J


Va recomand cu incredere sa o contactati si sa aveti incredere in doamna Racheleanu, pentru ca nu veti regreta! O sa va ajute sa depasiti orice problema.


miercuri, 27 aprilie 2016

De ce nu pot sa dorm?

Insomnia este definita ca dificultate in initierea sau mentinerea somnului. Ex: adormi la 3.00 si te trezesti dupa 2-3 h. Ea poate fi: primara sau secundara. Cea primara are ca rezultat un somn disconfortant avand cauze ascunse cum ar fi: depresia, anxietatea etc. Cea secundara apare din cauza bolilor.


Cea primara nu se trateaza cu tratament psihiatric  ci prin psihoterapie. Insomnia secundara apare datorita unor factori organici si/sau consum de substante psihoexcitante: cocaina, coca-cola, marihuana, cafea, red-bull. Aici tratamentul este mixt, se cauta cauza bolilor apeland la medicina clasica: psihiatrie, interne, cardiologie, neurologie in functie de organele afectate si psihoterapie. In anumite situatii si la recomandarea specialistilor sunt de ajutor si tratamentele adjuvante: fitoterapia, meloterapia sau alte tratamente naturale.


sursa: [foto]

miercuri, 13 aprilie 2016

Reversul medaliei in afaceri

Sunt disperat, am palpitatii, ma simt haituit de banci si furnizori, nu reusesc sa platesc angajatii de cateva luni, ma cert cu toata lumea parca traiesc un cosmar care nu se mai termina. Mi-am pus si casa garantie la banca si afacerea scartie rau, ce ma fac? Va suna cunoscut? Acestea sunt discutiile cele mai uzuale dintre psihologi si oamenii de afaceri.

In asemenea situatii incep sa apara depresia anxietatea, management defectuos al stresului insotite sau nu cu elemente de somatizare.

CUM LE RECUNOASTETI?
Anxietatea - teama de a pierde afacerea, casa, familia; depresia - nimeni si nimic nu iti mai creeaza bucurie, o stare de tristete profunda; management defectuos stres - atunci cand te infurii des si pentru lucruri marunte; elemente somatice - palpitatii, gastrite, insomnii, tremuraturi ale membrelor.

CE-I DE FACUT?
Apelati la servicii de psihoterapie sau consiliere psihologica.

BENEFICII
Recastigare echilibru psihic, rezolvare conflicte prin metode nonagresive, invatarea tehnicilor de management al stresului, sunt doar cateva pe care le obtineti dupa ce iesiti pe usa cabinetului psihologic.

Banii investiti in sanatatea psihica se vor regasi cu siguranta in eficienta afacerii si restabilirea echilibrului familial.


Sursa: [Photo]

vineri, 8 aprilie 2016

Dependenta de jocuri de noroc

Dependenta de jocurile de noroc reprezinta o tulburare psihiatrica majora. Este o problema de sanatate publica si a inceput sa primeasca in ultimii ani o atentie sporita din partea societatii. Atunci cand o persoana joaca tot mai mult timp si aloca tot mai multi bani in detrimentul altor activitati risca sa dezvolte un comportament excesiv care cu timpul se transforma in dependenta. Consecintele dependentei sunt multiple: probleme financiare, stres intens sau prelungit, familii distruse, abandon educational, depresie, anxietate, consum de alcool si droguri, ganduri suicidare, dificultati in mentinerea locului de munca sau pierderea lui, minciuni, inselatorii, scaderea performantelor cognitive.

Terapia cognitiv-comportamentala este considerata in prezent cea mai eficienta metoda de tratament. Rata succesului creste in vindecare daca se foloseste si tratamentul medicamentos in special pentru persoanele cu depresie sau nivel ridicat al impulsivitatii.


Sursa: [Photo]