vineri, 13 mai 2016

Diferente intre consultanta psihologica si psihiatrica


Oamenii fac confuzii frecvente intre consilierea psihologica, psihoterapie, dezvoltare personala, psihiatrie.

Din dorinta de a clarifica aceste domenii, voi expune pe scurt cu ce se ocupa fiecare:
Consilierea psihologica este un proces de asistenta, problemele abordate sun putin severe: crize de dezvoltare, probleme familiare, impas existential s.a. Rezultatele obtinute se refera la: schimbarea comportamentala, dezvoltarea capacitatilor de adaptare, decizionale, imbunatatirea relatiilor interpersonale, dezvoltarea potentialului clientului. Procesul este intensiv si de scurta durata.

Psihoterapia este un proces complex de lunga durata care se ocupa de reducerea sau eliminarea unor simptome, de reconstructia personalitatii. Este o forma de tratament care nu include medicatia. Interventia terapeutica este de profunzime. Se ocupa de procesele inconstiente si experientele refulate.

Cui se adreseaza?
- persoanelor cu manifestari psihopatologice acute datorate unor situatii stresante exceptionale:
catastrofe naturale, accident grav, victima unui abuz violent, expatrierea, decesul unei persoane dragi etc. In aceste conditii apar: anxietatea depresia, insomnia etc.
- persoanelor cu dificultati de: integrare, relationare, emotionale, celor cu imagine de sine
fragila, instabila, cu tulburari nevrotice: depresive, anxioase, fobice, obsesiv-compulsive etc.
- persoanelor cu tulburari psihosomatice: ulcer, hipertensiune arteriala, dermatite, sindrom colon iritabil etc.
- persoanelor cu dependente (alcool, tutun, droguri, jocuri noroc)
- persoanelor  cu tulburari sexuale
  • persoanelor cu probleme in cuplu sau in cadrul familiei
  • copiilor care au tulburari: de invatare, comunicare, alimentare, de comportament, deficit de atentie s.a

Dezvoltarea personala este potrivita celor care vor sa se autodepasesca sa aiba avantaje in relatiile cu ceilalti, cu mediul, in cariera, cu sinele. Se lucreaza cu partea constienta a mentalului adica ce cunoaste omul despre el insusi cat si cu partea inconstienta a mintii, lucruri necunoscute de constiinta. Este o terapie pentru oameni normali care vor sa-si pastreze sanatatea, bunastarea. Se practica individual si mai ales in grup.


Psihiatria este o ramura a medicinii. Se adreseaza persoanelor cu tulburari de sanatate mentala care afecteaza sever viata pacientului si capacitatea sa functionala. Tratamentul este medicamentos.
Se adreseaza celor cu:
- tulburari de personalitate: paranoida, schizoida, borderline, histrionica etc. asa numitii psihopati. Acestor pacienti le poate fi utila psihoterapia in anumite situatii.
- psihoze (schizofrenie, tulburari delirante, tulburari ale dispozitiei afective etc.) sunt considerate cazurile cele mai grave de tulburare mentala. In perioada de remisiune a bolii se poate folosi si psihoterapia in completarea tratamentului psihiatric.

Sursa photo

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu