sâmbătă, 21 mai 2016

Cine este si cu ce se ocupa psihoterapia integrativa Erskine!



La inceput a fost CUVANTUL in psihoterapie. Primul psihoterapeut al umanitatii a fost Socrate considerat si primul filozof al antichitatii. Cel de-al doilea psihoterapeut, Freud intemeietorul psihanalizei. Apoi au aparut ceilalti. Din cele mai vechi timpuri oamenii au fost preocupati sa-si inteleaga conditia umana: de ce fac ceea ce fac, puteau sa o faca altfel? de ce? cum? Primii care au descris functionarea umana au fost profetii din biblie si dramaturgii greci. Psihologii au aparut mult mai tarziu si psihoterapeutii dupa si mai mult timp.

Psihoterapia integrativa este una dintre cele mai recente scoli de psihoterapie.Termenul integrativ se refera la o sinteza completa de teorii si metode de psihoterapie afectiva, comportamentala, cognitiva si corporala. Se mai refera si la procesul de integrare a personalitatii: unificarea aspectelor respinse, ignorate sau nerezolvate ale sinelui intr-o personalitate coerenta. O importanta capitala se acorda conceptului de relatie terapeutica si in contact. Nevoia de relatie este o experienta importanta in motivatia comportamentului uman, iar contactul este mijlocul prin care e satisfacuta aceasta nevoie.

Cum ma poate ajuta psihoterapia integrativa?
Ea se adreseaza oamenilor aflati in fata unor momente dificile din viata care au creat in ei: trairi emotii sau comportamente pe care acestia nu si le-au dorit. Este o forma de tratament creata dupa model medical, nu include medicamente, ajuta oamenii sa depaseasca dificultatile de natura emotionala, relationala, psihologica.

Ce este scenariul de viata?
Este planul nostru de viata detaliat facut din copilarie, intarit de parinti, justificat de evenimentele ulterioare si culminand cu o alternativa aleasa - Eric Berne. Parintii au o importanta majora deoarece ii transmit copilului mesaje pe baza carora el isi formeaza concluziile despre sine, ceilalti si viata. Demersul terapeutic urmareste abordarea sistemica a individului pe mai multe niveluri: emotional, comportamental, mental, corporal, interpersonal, spiritual. Si mai presus de toate, obiectivul general al terapiei consta in obtinerea echilibrului interior, liniste launtrica, indiferent de cat de grava va fi situatia EU VOI FI BINE, voi invata si voi creste cu fiecare experienta.


Sursa: Psihoterapia integrativa practica- Richard Erskine, Janet Moursund

Sursa [foto].

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu