vineri, 12 mai 2017

Mi-e frica sa ies singura pe strada!




                                                               



Este miercuri după-amiază. Ai stabilit deja de ieri că te întâlnești azi la ora 17.00 cu cea mai bună prietenă a ta. V-ați dat ca loc de întalnire gradina publica. Ai ajuns înaintea ei așa că te hotărăști să te așezi pe bancă și o aștepți. Dar...după câteva momente simți cum te cuprinde o stare de neliniște....se tranformă rapid în frică. Simți că nu ai aer, că te sufoci, iar picioarele îți amorțesc. Mintea ți se golește de gânduri și nu poți lua o decizie cu privire la starea ta....

Dacă ai trăit vreodată un scenariu asemănător este posibil să suferi de agorafobie.

Agorafobia reprezinta teama de a fi in mijlocul unei multimi - piete, traversare pod, magazine mari. Persoanele afectate evita locuri si situatii care i-ar putea produce panica. De aceea, aceasta tulburare anxioasa nu este considerata o fobie, ci o complicatie a panicii (Wittchen at al., 2010).

Ce ti se intampla cand ai un episod de panica cu agorafobie?
corporal: senzatii de caldura, sufocare, lesin, amorteala, intepaturi
cognitiv: convingeri disfunctionale - cred ca o sa innebunesc, voi muri etc.- vid mental
comportamental: apare tentatia folosirii in exces a alcoolului, medicamentelor sau substantelor, se evita situatiile sau locurile unde au avut loc atacurile de panica
In timp  pot aparea si alte tulburari: anxietatea generalizata, depresia.

Cum tratezi agorafobia?
Tratamentul consacrat consta in psihoterapie si sau medicamente. Tratamentul adjuvant completeaza si ajuta pe cel clasic. Acesta poate consta in: exercitii fizice, meditatie, tehnici de relaxare, yoga.

Ce poate face psihoterapeutul pentru tine? 
Psihoterapia iti ofera posibilitatea sa fii ascultat, inteles, sa te simti in siguranta fara sa fii judecat. Poti sa pui cate intrebari doresti pentru a intelege cum functioneaza si cum poate fi de ajutor in cazul tau. Impreuna vom stabili un plan de lucru care va fi personalizat in functie de nevoile tale.

Nu lăsa timpul să treacă căci expresia „timpul le vindecă pe toate” nu se aplică în situația asta. Dimpotrivă, timpul poate agrava problema de care suferi.

Programează acum o primă întâlnire cu un psihoterapeut: CONTACT

Referinte: Ghidul DSM-5 pentru clinicianul inteligent Joel Paris











Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu