joi, 18 mai 2017

7 dintre semnele care iti spun ca suferi de fobie sociala!

 
                                                                 

                                                  
Atunci când urmează să întâlnești persoane noi sau să te expui unor situații necunoscute, e normal să simți o ușoară teamă sau să ai emoții. Este firesc pentru cei mai mulți dintre noi să se simtă tensionați în anumite situații (când trebuie să vorbești în public, când mergi la un interviu de angajare, când discuți cu o persoană care se află într-o poziție de autoritate, etc). Însă, când stările acestea devin dificil de suportat, e posibil să vorbim de fobie socială.

Cum se manifestă? Ca în exemplul următor:
Andrei urmează să își sărbătorească ziua numelui. A pregătit minuțios lista de invitați, a făcut rezervare la un restaurant intim unde nu se perindă prea multă lume. Totul este pus la punct, nu pare că ar mai putea apărea situații neprevăzute. Se simte în siguranță.
Însă, în ultimul moment, află de la cel mai bun prieten al lui că va avea niște invitați surpriză. În mintea lui Andrei apar deja gândurile: „Ce mă fac eu acum? Colegii cei noi... cum mă văd mă iau peste picior...ce sa vorbesc eu cu ei?!... nici nu o să pot să înghit cu ei de față... toți se uită la mine cu dezaprobare...” Simte cum îi crește tensiunea, apare senzația de vomă și transpiră abundent . Este cuprins de o stare acută de frică și de neliniște, care nu cedează orice ar încerca să facă. Intentionează să sune la restaurant pentru a contramanda totul.

Semne că suferi de fobie socială:
  • Eviți să cunoști persoane noi sau să fii în centrul atenției
  • Ești exagerat de preocupat/ă de impresia pe care o faci celorlalți
  • Îți este frică să nu te faci de râs (spunând ceva greșit sau făcând un gest greșit, chiar dacă sunt greșeli minore)
  • Nu îți poți desprinde atenția de pe lucrurile care merg prost, iar acestea devin nota dominantă a experienței tale sociale
  • Te simți copleșit/ă de frică și neliniște până la punctul în care rămâi fără aer, tremuri necontrolat, nu mai poți vorbi, simți că amețești sau ca ai senzația de vomă.
  • Îți rulează în continuu gânduri ca: „nu o să fac față”, „o să mă fac de râs”, „nu mă descurc”, „sunt un ciudat/ă”, etc.
  • Anticipezi și te aștepți ca totul să îți meargă teribil de prost (prin urmare eviți interacțiunile cu ceilalți, dacă te afli la o petrecere preferi să rămâi izolat într-un colț al camerei, în sala de curs te așezi în ultimul rând, privești în pământ când vorbești cu cineva, rogi pe alții să vorbească la telefon în locul tău)
Cum tratezi fobia socială?
Tratamentul clasic este psihoterapia însoțită în anumite situații de tratament psihiatric.
Tratament adjuvant: fitoterapie, dietoterapie, exercitii fizice.
Vestea bună este că intr-un cabinet psihologic fobia socială se tratează fara medicamente.

Ce poate face psihoterapeutul pentru tine?
Te asculta, intelege, accepta, fara sa te eticheteze si sa emita judecati de valoare. Rolul meu este sa te ghidez sa-ti descoperi adevarata valoare, eliberandu-te de poveri inutile: frici bine ascunse, scenarii care te inspamainta etc. Pe parcursul terapiei vei conștientiza emoțiile, senzațiile corporale, gândurile automate și comportamentele care te-au făcut să ajungi în această situație neplacută. Prin metode și tehnici specifice, psihoterapia integrativă te ajuta în eliminarea acestei tulburari.  
Programeaza o prima intalnire cu un psihoterapeut: CONTACT

Referinte: Christophe Andre psihiatru  - fobia sociala -

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu