miercuri, 3 mai 2017

Manifestari ale anxietatii generalizate




                                                           



Anxietatea generalizata AG conform (DSM-5) Manualul de Diagnostic si Statistica a Tulburarilor Mentale reflecta o trasatura-cheie: ingrijorare in legatura cu evenimente putin probabil sa se intample. AG este insotita de simptome fizice ( insomnie, agitatie, tulburari digestive, tensiune musculara), simptome psihologice ( stari de teama, neliniste, iritabilitate, concentrare slaba). In general, se instaleaza din copilarie si creste gradual in adolescenta, tinerete etc. Netratata corespunzator duce la tulburari ale vietii sociale, profesionale etc.

AG nu este un diagnostic precis si are niveluri ridicate de comorbiditate cu alte tulburari: fobiile, depresia si abuzul de substante (Stein, 2001).

Tratamentul anxietatii generalizate se face prin psihoterapie si/sau psihiatrie. In psihoterapia integrativa, PI, strategia de lucru se stabileste conform nevoilor clientului si dupa posibilele comorbiditati (depresie, alte tulburari de anxietate. tulburari de personalitate etc.) PI actioneaza asupra nivelurilor personalitatii: cognitiv, comportamental, inconstient, fiziologic, tinand in primul rand cont de formarea  si mentinerea RELATIEI TERAPEUTICE, firul invizibil care leaga in mod necesar si armonios doi oameni: clientul si terapeutul.
Referinte: Ghidul DSM-5 pentru clinicianul inteligent -Joel Paris
foto








Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu