joi, 7 ianuarie 2016

Nu mai pot, simt ca ma sufoc!



Sambata seara cand Irina a fost in club a suferit o criza de hiperventilatie atat de puternica incat multi dintre cei prezenti au crezut intr-o prima faza, ca ar fi vorba despre o criza epileptica. Din cauza fricii de sufocare, ea a inspirat si expirat atat de rapid incat simptomele au continuat sa se agraveze - au aparut crampe la nivelul mainilor si al picioarelor, iar la nivelul capului o senzatie de ameteala totala.
Irina se calmeaza rapid in ambulanta sosita de urgenta, deoarece personalul medical ii inspira incredere. Rezultatele analizelor efectuate in spital sunt complet normale. Dupa alte trei luni, aceasta sufera o noua criza de hiperventilatie  in timp ce se afla in casa parintilor prietenului ei. Nefiind multumita de rezultatul ultimelor investigatii, se supune altora noi. Psihiatrul ii reconfirma diagnosticul initial si ii  recomanda sa urmeze o psihoterapie. Dupa cateva sendinte de terapie, ii devine clar faptul ca motivul hiperventilatiei  l-au constituit furia si supararea.


Toate emotiile puternice precum supararea, furia, frica, panica, durerea, excitatia sexuala sau tensiunea generata de stres, modifica respiratia. Pacientii anxiosi si cu atacuri de panica au adesea senzatii de anxietate si de apasare in zona pieptului.

Atacul de panica se manifesta prin: ameteala, frisoane, valuri  de caldura, transpiratie, sufocare, greata, teama de moarte, disperare, neputinta. Pot aparea doar cateva din simptomele descrise mai sus.


Ce este hiperventilatia?
Cea mai importanta tulburare functionala a  aparatului respirator, presupune accelerarea si intensificarea respiratiei  ca urmare a unor cauze emotionale.


Cum imi dau seama ca am criza de hiperventilatie?
senzatie de presiune si stramtoare la nivelul toracelui, nevoie acuta de aer, batai inima, palpitatii, senzatie de durere a inimii, furnicaturi in zona gurii, senzatie de amortire a buzelor, senzatie de nod in gat sunt cateva dintre ele.


Cum tratezi atacul de panica - manifestarea hiperventilatiei
Cerem sprijinul medicului si/sau psihologului/ psihoterapeutului. Primul foloseste medicamente pentru disparitia simptomului, ceilalti trateaza in profunzime psihicul, mai precis cauzele care au dus la aceste manifestari.


Ce poate face psihoterapeutul pentru tine?
Prin prezenta continua, amabilitate si respect pentru integritatea ta, ascultand cu atentie povestea ta de viata iti va dezvalui cauza aparitiei hiperventilatiei: legatura dintre ganduri /credinte  si emotii. Vei invata tehnici de respiratie care te vor ajuta sa faci fata situatiei, tehnici de relaxare si noi comportamente care te vor scoate din acest cerc vicios.


Ia atitudine! Atacul de panica nu trece de la sine. Netratarea lui poate duce in timp la complicatii.


Referinte: Cand sufletul vorbeste prin corp -  Hans Morschitzky si Sigrid Sator


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu