miercuri, 13 ianuarie 2016

Fricile noastre cele de toate zilele

Frica este una din emotiile cele mai raspandite si mai dezvoltate ale fiintei umane. Ea vine din trecutul nostru, de aceea persoanele cele mai inclinate spre a trai frici sunt acele ai caror parinti au trait in nesiguranta si anxietate si nu puteau sa faca fata problemelor emotionale pe care le aveau. Exista multe frici: de intuneric, de spatii vaste, locuri stramte, ascensoare, animale, de a nu avea bani, de trafic intens si lista poate continua.

In afara de acestea mai exista si alte frici mai subtile, cuibarite in inconstient pe care cei mai multi nu le constientizeaza. Ex: frica de a nu fi la inaltimea unei situatii, de a te face de ras, de a fi respins, umilit, de a fi criticat sau acuzat.

Un mijloc bun de a anhila o frica este de a pune o actiune in fata ei. Ex: cel care are frica de animale, sa se apropie de ele alegand un animal mic. 

Oricat de mici ar fi victoriile, persoanele respective merita felicitari. Familia are un rol important prin sustinerea si incurajarea copilului sau adultului respectiv. Frica nu este rationala, iar incercarea de a o depasi prin ratiune nu foloseste la nimic. Psihoterapia se dovedeste utila in aceste situatii.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu