joi, 5 mai 2016

Tulburari de personalitate

Reprezinta un model durabil de experiente si comportamente care afecteaza modul de a gandi, de a simti, relatiile cu ceilalti,controlul impulsurilor, avand consecinte asupra functionarii zilnice a persoanei. Conform DSM-5 exista urmatoarele tipuri :

TULBURAREA DE PERSONALITATE ANTISOCIALA
Este caracterizata prin manipulare, inselatorie, insensibilitate si ostilitate ca si prin iresponsabilitate, impulsivitate si asumare de riscuri.

TULBURAREA DE PERSONALITATE BORDERLINE
Persoanele de acest tip sunt instabile afectiv, au comportament impulsiv, sunt dependente emotional si au relatii conflictuale, prezinta comportamente spectaculoase ex: se automutileaza, iau supradoze.

TULBURAREA DE PERSONALITATE SCHIZOTIPALA
Persoanele care prezinta aceasta tulburare au modificari la nivelul perceptiei si gandirii, pot fi superstitiosi sau preocupati de fenomene paranormale, sunt anxiosi in situatii sociale, au prieteni foarte putini sau deloc, afectivitate redusa.

TULBURAREA DE PERSONALITATE EVITANTA
Este caracterizata de teama sociala. Personele afectate ocolesc activitatile si ocupatiile care implica contactul social de teama criticilor sau a lipsei de aprobare din partea celorlalti. O parte dintre persoanele care sufera de atac de panica sau cu anxietate generalizata prezinta aceasta tulburare.

TULBURAREA DE PERSONALITATE OBSESIVO-COMPULSIVA
Cei care au aceasta tulburare sunt perfectionisti, inflexibili, se pierd adesea in detalii uitand esentialul. Unii au dificultati in a renunta la obiectele vechi, evita sa imparta sarcini de lucru altora, sunt foarte stricti in cheltuirea banilor, sunt foarte retinuti in relatiile sociale.

TULBURARE DE PERSONALITATE NARCISICA
Aceste persoane prezinta sentimente de grandoare, au o nevoie de aprobare si admiratie covarsitoare din partea celorlalti,de obicei o completa lipsa de empatie si dificultati in crearea de relatii intime, exploateaza pe ceilalti in atingerea scopurilor sale, asteapta tratamente speciale, invidiosi, aroganti, prezinta paranoia usoara sau moderata.

Extras: GHIDUL DSM-5 PENTRU CLINICIANUL INTELIGENT - JOEL PARIS

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu