sâmbătă, 28 mai 2016

Boala psihica

 Psihopatologia este o disciplina cuprinsa intre psihologie si psihiatrie, avand ca obiect - fenomenele psihice morbide. Ea studiaza modul in care o persoana isi pierde libertatea interioara devenind un alt fel de fiinta umana - o fiinta a anormalitatii. Bolnavul psihic este o persoana desprinsa partial sau total de realitatea lumii. El este proiectat fie la periferia lumii, fie in afara lumii sau intr-o lume a realitatii irationalului, o lume interioara. Lumea bolii psihice are un caracter inchis intors catre sine, o lume stranie si de neinteles pentru ceilalti.

In evolutia ideilor referitoare la boala psihica s-au inregistrat o suita de opinii si atitudini de-a lungul timpului,au fost date definitii clinice dar au persistat intrebarile Ce este nebunia? si Ce este persoana nebunului? Societatea adopta o anumita atitudine fata de nebuni, care poate lua trei aspecte: atitudinea nespecialistilor, atitudinea mass-media, atitudinea specialistilor.

Atitudinea nespecialistilor, pentru ei nebunul este straniu, de neinteles, da impresia ca traieste in alta lume.

In afara de acest sentiment apare teama, intoleranta, respingerea izolarea.

Atitudinea mass-media este cea care confectioneaza imaginea sociala a nebuniei. Societatea asociaza nebunia cu violenta, ambele fiind irationale.

Atitudinea specialistilor, in acest sens se disting doua curente de opinii:
- psihiatria clinica traditionala considera nebunia  -  boala psihica, iar nebunul  -  bolnav mintal, fiind tratat ca atare.
- antipsihiatria considera nebunia o constructie artificiala a psihiatriei iar persoana nebunului, o victima a psihiatrilor.

Atitudinea bolnavilor. In marea lor majoritate, ei simt si traiesc intr-un mod penibil, dureros schimbarea naturii lor, a raporturilor cu lumea, cu societatea. Exemplificare: experienta penibila-  nevroze, experienta dureroasa, sfasietoare-  depresii, melancolie, situatie de marginalizare, excludere sociala -  alcoolism, toxicomanii, o stare de apasare tensionala interioara in cazul situatiilor conflictuale si al complexelor, ca pe o confruntare directa cu o lume ostila pentru paranoici, izolare morala si sociala represiva in cazul persoanelor cu inversiune sexuala.

Extras: "Tratat de psihopatologie" - Constantin Enachescu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu