miercuri, 7 iunie 2017

Sunt prea grasa! - chintesenta anorexiei nervoase


                                                         Slăbisem 13 kg, nu mâncam nimic timp de 2-3 zile, mi se vedeau până și vertebrele prin piele, dar când mă uitam în oglindă mă vedeam dezgustător de grasă”.

Cam asta este povestea celor care suferă de anorexie. Anorexia este o tulburare de alimentare cu implicatii fizice si emotionale. Se manifestă preponderent prin perioade îndelungate de "înfometare".

Persoanele care sufera de aceasta tulburare au o teama teribila de a lua in greutate  o imagine de sine deformata si restrictioneaza sever aportul alimentar chiar daca simt senzatia de foame. Este mai intalnita la femei decat la barbati si isi face debutul in adolescenta. DSM-5 a stabilit ca anorexia nervoasa este de 2 tipuri: cel restrictiv (hrana putina si multe exercitii fizice) si cel purgativ (episoade bulimice si utilizare de laxative, diuretice, provocarea vomei pentru reducerea greutatii).

Simptome:
  • scăderea în greutate evidentă și dramatică
  • obsesia asupra conținutului și al caloriilor alimentelor
  • frica de a câștiga în greutate
  • ritualuri alimentare
  • metode de curățare a organismului
  • depresie și singuratate

Anorexia nervoasă și malnutriția asociată care apare prin înfometarea autoimpusă pot cauza complicații severe în fiecare organ al corpului si poate duce la moartea individului. Gimnasta Christy Henrich a murit la 22 ani. Fotomodelele: Luisel Ramos, Eliana Ramos, Isabel Caro si lista poate continua au murit din pricina aceleasi boli teribile.

Cauzele anorexiei nervoase

biologice: carenţa anumitor nutrienţi, ca de exemplu tirozina, serotonina şi respectiv carenţa de vitamina B1, deficitul de zinc, ar putea fi implicate în apariţia anorexiei precum şi a altor tulburări afective
psihologice: un nivel înalt de obsesionalitate, stima de sine scăzută, capacitate mare de restricţie ( rezistenţă la tentaţii) şi nivele clinice de perfecţionism
sociale: promovarea slăbirii ca formă ideală feminină în mass media
familiale: parinti hiperprotectori sau cei care i-au abandonat emotional si au pus un accent exagerat pe aspectul fizic
profesionaleanumite grupe profesionale cum ar fi balerinele, gimnastele şi manechinele/foto-modelele prezintă un risc crescut de a dezvolta tulburări de conduită alimentară decât alte grupe profesionale

Cum poti sti daca suferi de anorexie nervoasa? Cand ai:

- constiinciozitate excesiva 
- neliniste in prezenta oamenilor necunoscuti si esti foarte timid/a
-  control excesiv asupra  emotiilor
-  teama de maturizare
-  dificultati sa iti identifici si sa-ti descrii sentimentele
-  refuzat intimitatea
- gandire rigida
-  intrebarea: Cine sunt eu?

Profilaxie si tratament optim :
Un rol important detine familia persoanei anorexice care observa toate schimbarile si poate sustine si directiona bolnavul catre ajutor de specialitate. Tratamentul eficient presupune o colaborare stransa intre nutritionist, psihoterapeut, psihiatru dupa caz. Cazurile extrem de grave necesita spitalizare imediata.

In principiu, psihoterapia se va ocupa de restructurarea gandirii negative care creeaza imaginea distorsionata a corpului, de reducerea tendintelor obsesive si a perfectiunii distructive care macina bolnavul. In faza mai avansata psihoterapia integrativa patrunde in straturile profunde ale scenariului de viata. Este utila atat psihoterapia individuala cat si cea de grup in functie de caz.

sursa  Ghidul DSM-5 pentru clinicianul inteligent -  Joel Paris
          Anorexia nervoasa. Teorie, evaluare si tratament -  Ion Dafinoiu, Violeta Enea


   
   Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu