vineri, 13 ianuarie 2017

EMDR -EYE MOVEMENT DESENSITIZATION and REPROCESSING

                     


Prescurtarea EMDR vine din engleza si inseamna desensibilizare si reprocesare prin miscari oculare. Este un tip nou de psihoterapie care pare sa abordeze intr-un mod neobisnuit lucrurile. Nu se bazeaza pe terapia verbala nici pe medicamente. In schimb, EMDR foloseste miscarile rapide, ritmice ale ochilor. Este foarte utila in tratarea sindromului de stres post-traumatic care apare dupa experiente iesite din sfera normalitatii: razboi, viol, accidente rutiere, agresiune fizica.

O sesiune de EMDR poate dura pana la 90 minute, terapeutul va misca degetele inainte si inapoi in fata ochilor  iar tu  vei urmari  aceste miscari cu privirea, e ca atunci cand te uiti la un stergator de parbriz. Ca metode de stimulare se mai folosesc sunetele si bataile ritmice. In acest mod se
stimuleaza bilateral creierul - ambele emisfere cerebrale sunt activate in acelasi timp.

Evenimentele/amintirile care au avut asupra noastra un impact puternic negativ raman blocate intr-o anumita zona a creierului. Acolo mai raman blocate emotii, ganduri si senzatii fizice asociate evenimentului respectiv adica neprocesate in limbaj psihologic. EMDR desensibilizeaza si reproceseaza acel eveniment care te deranjeaza. Inca nu se stie cu exactitate ce se intampla la nivelul creierului in timpul procesarii EMDR - se crede ca se petrece acelasi lucru ca in timpul etapei somnului cu vise ( etapa miscarilor oculare rapide). A fost studiata pe larg si acceptata de asociatiile guvernamentale si de sanatate in Statele Unite si majoritatea tarilor europene.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu